Ferbining kerkblad

De Ferbining
Heeft u de voorkant van het kerkblad al goed bekeken?
Dan is het u vast opgevallen dat u nu het 100e exemplaar van ons ‘gezamenlijke kerkblad’ leest
Zoals bij velen van u bekend is hadden we in het verleden een Gereformeerd Kerkblad (Informatief) en een Hervormd Kerkblad (Westereinder en later De Spil). Elk met zijn eigen kopieer-apparaat en elk met zijn eigen groep vrijwilligers die handmatig van het kerkblad de bladzijden samenvoegden, vouwden en van 2 nietjes voorzagen, zodat er een netjes boekje bij de gemeente-leden op de mat kwam.
Tijden veranderen.
In februari 2013 werden beide kerkbladen samengevoegd. Er werd toen ook meteen een nieuwe naam bedacht voor het kerk-blad: ‘De Ferbining’. Die naam werd aangedragen door Jannie van Wieren. Samen met de afbeelding van de twee handen. Het logo op de voorkant is na de fusie aangepast naar de huidige versie.
Voordat het kerkblad bij u op de mat valt, is er al heel wat tijd in gestoken. Te beginnen bij de redactie. Annie en Joke zorgen ervoor dat de aangeleverde teksten op papier komen. Soms is het passen en meten om er een geheel van te maken (u staat er misschien niet bij stil, maar het aantal bladzijden van het boekje moet deelbaar zijn door 4, anders krijg je blanco bladzijden. Vandaar soms best even puzzelen om het geheel passend te krijgen).
En dan kan het geheel naar de drukkerij.
Dan komen de mensen van de drukkerij ten tonele: Minke, Rennie, Jan Visser, Jan van den Berg, Hans Visser en Eddy Huizenga.
Tegenwoordig hebben we in de drukkerij (gesitueerd in ons kerkgebouw voor de trap aan uw linkerhand) een kopieermachine die alle bladzijden zelf samenvoegt, van 2 nietjes voorziet en vouwt tot een boekje. Dat is toch wel handig. Maar je moet er wel bijblijven.
Bij toerbeurt start één van de 6 hierboven genoemden op de maandag voor het verschijnen van het boekje om ca. half negen de machine. Om twaalf uur ongeveer wordt die persoon afgelost. Afhankelijk van de dikte van het boekje, is het in de loop van de middag klaar.
Er worden ongeveer 600 boekjes gedrukt!!
Als de machine draait kunnen ondertussen de tasjes worden gevuld voor degenen die zorgen dat de boekjes bij u in de brievenbus vallen.
Rennie verzorgt de be-zorglijsten, die moeten elke maand worden nagekeken en bijgewerkt op eventuele verhuizingen/overlijdens/nieuw ingekomenen etc.
Eventueel wordt er nog ander materiaal toegevoegd wat ook bij alle gemeenteleden moet worden bezorgd, dat kan dan in 1 keer mee. Er gaan een aantal tasjes naar Harmen en Dieuwerke Zwarts, Enne en Binnie Zwart en Rennie neemt een partij mee. Die zorgen ervoor dat de tasjes bij de bezorg(st)ers komen. En dat zijn er een stuk of 25.
Voor het boekje bij alle gemeenteleden door de brievenbus valt, zijn er dus al heel wat mensen voor u in het spier geweest!
En dan nog wat cijferwerk:
- We draaien nu per keer ongeveer 600 boekjes. (Het zijn er wel

meer geweest) maar 100 boekjes x 600 stuks…dat zijn maar
liefst 60.000 boekjes die er zijn gedrukt!!! Dat is 10.000 boekjes
per drukker gemiddeld
Duizelt het u al?
- Er van uit gaande dat een gemiddeld boekje 24 bladzijden heeft,

dat is dus 6 vellen papier x 600 boekjes maakt 3600 vel per keer.
Dat keer 100 (want u leest immers boekje nummer 100 nu) = 360.000 vellen papier.
Er gaan 500 vellen papier in een pak dus inmiddels 720 pakken papier gebruikt. Er gaan 5 pakken in een doos, dus dat is 144 dozen papier (40 dozen op een pallet (?), dus reken maar uit…).
1 pak papier weegt 2460 gram Dus 720 pakken wegen 1728 kilo
1 pak is 5,5 cm hoog: Dus 720 pakken is 3960 cm hoog
Dat is ongeveer 2,5 x de hoogte van onze kerktoren
Dat is héééééél veel papier.

Voor het filmpje klik op onderstaande link:
Filmpje drukkerij
 
terug